Symposium ‘Innovations vertical farming and hydroponics all over the world’
And the possibilities in the Netherlands

Woensdag 27 september
13:30 uur – 15:00 uur
Spreektaal: Nederlands (ook in Engels te volgen)

Presentaties
Presentation Matthijs Blind
Presentation Enza Zaden
Presentation Jasper den Besten

Deel 1: Lezingen (13:30 uur)
Spreker 1: Jasper den Besten (lector Nieuwe Teeltsystemen bij HAS Den Bosch)
City farming levert in Google 26 mln hits op, high-tech of greenhouse horticulture nog geen mln. Kennelijk is er iets gaande in de wereld. Welke technologische ontwikkelingen zijn er gaande, waar liggen de kansen en wat is de rol voor Nederland? De presentatie neemt u mee in dit stukje innovatieve tuinbouw.

Spreker 2: Marc Kreuger (Global head innovation Here, There & Everywhere)
Indoor Farming kan de volgende stap in de landbouw worden. Het vermogen om elk gewas zonder zonlicht te telen kan niet zonder de gecombineerde expertise van klimaatbeheersing en gewaskennis. De onafhankelijke controle van licht, temperatuur en verdamping is nodig om gewassen ‘binnen’ te laten groeien. Hiermee kan een klimaat gemaakt worden dat heel anders is dan buiten, maar waar planten groeien zoals wij dat willen. Bovendien kan het gewas hogere opbrengsten bereiken en wordt de voedingswaarde geoptimaliseerd. Marc Kreuger legt uit hoe de combinatie van technische expertise en plantkunde Indoor Farming naar het volgende niveau kan tillen. 

Spreker 3: Frans Gubbels en Jan van Kuijk (vertegenwoordiger en senior product specialist bij ENZA zaden)
Enza Zaden geeft een presentatie over de ontwikkelingen op het gebied van de teelt van verschillende bladgewassen op water wereldwijd. Dit vindt zowel plaats in de vollegrond, in tunnels, onder glas en het telen zonder daglicht.  Daarnaast volgt een uitleg waar rassen voor deze teeltwijzen aan moeten voldoen. Tijdens de open dagen kunnen verschillende bladgewassen en rassen worden bekeken op een hydro demo opstelling bij Seed meets Technology.

Spreker 4: Matthijs Blind (onderzoeker waterteelt Proeftuin Zwaagdijk)
Nieuws uit het onderzoek
In de lezing staat het onderzoek in de drijvende teelt van sla van het afgelopen jaar centraal. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de schimmelziekte Fusarium, de mogelijkheden sla te verrijken met voor de mens belangrijke mineralen en de effecten van de pH op productie, de beschikbaarheid van nutriënten en de samenstelling van de droge stof.

Deel 2: Bezichtiging proeven (15:00 uur)
Op het veld kunt u proeven bezichtigen van Enza Zaden, Botman Hydroponics en Industrial Product Solutions.